středa 16. dubna 2014

FitFam Bakers Challenge #5 - GO GREEN - Guacamole (avokádový dip)

A je tu další výzva Fit Fam Bakers, tenokrát laděná do jarní zelené :) Když jsem nové téma poprvé uviděla, hned mi začaly v hlavě šrotovat kolečka, co asi ukuchtím :) Nápadů bylo hodně, některé již realizované na tomto blogu, viz na konci článku... ale nakonec jsem se rozhodla pro "slanou" variantu, tedy žádné mlsání ani pečení.


Guacamole je avokádový dip. Avokádo je prostě skvělé - chuťově, nutričně, konzistencí... ale cenově už tak super není že? Ale co bychom neudělali pro zdraví :) Tento dip/pomazánka/topping nebo jakýkoli jiný název se vám líbí je podle mě široce použitelný. Můžeme ho použít na jednohubky, na topinky, na chleba, knäckebrot, na špagety, podle mě by stálo za to zkusit to i s rýží... jako příloha ke grilovanému nebo pečenému masu, náplň do tortill, příloha k salátům... prostě spooousta možností využití.


A dnes představuji pečené polentové koláčky s tímto výživným avokádovým guacamole dipem :) polenta je bezlepková, a navíc je hotová tak za 2 minuty (bez pečení teda)! Koláčky se hodí jako večeře, místo jednohubek pro návštěvy, nebo třeba i na oběd do krabičky..

Ingredience na polentový základ:
1 hrnek polenty (cca 150g) polenty (neuvařené)
sůl, pepř, koření dle chuti (já použila italské bylinky)
trochu olivového oleje

Ingredience na guacamole:
2 zralá avokáda
hrst špenátových lístků, nasekaných na malé kousky
1 lžíce nasekané petrželky
1 lžíce nasekané pažitky
1-2 lžičky limetkové šťávy
1 hrnek cottage sýra
wasabi pasta dle chuti/ nebo případně jalapeno papričky (abychom tomu dodali grády)
(1 stroužek česneku) - nemusí být
sůl, pepř (já používám mletý čtyřbarevný)


1. Nejprve si připravíme polentová kolečka: Polentu uvaříme dle návodu na obalu a v cca 5mm vrstvě rozetřeme na plech. Necháme chvilku zchladit a ztuhnout, a pak vykrájíme kolečka (průměr asi 6 cm).
Troubu rozehřejeme na 200°. Na plech s pečicím papírem zlehka potřeným olivovým olejem poklademe polentová kolečka, z horní strany taky přetřeme olivovým olejem, a okořeníme. Pečeme na 30-40 minut.

2. Mezitím co se pečou polentová kolečka, připravíme Guacamole :)
Rozmačkáme zralá avokáda vidličkou, přidáme cottage sýr, špenátové lístky nasekané na jemno, bylinky, limetkovou šťávu (s tou opatrně!) a okořeníme. Wasabi pasty jsem dávala cca 1 lžičku vrchovatou, ale záleží to na každém.. Nakonec jsem už česnek nedala, protože tam bylo dostatek wasabi :)

3. Polentová kolečka potřeme vrstvou guacamole, a můžeme podávat! :-P



No a úplně na závěr ještě přidávám recepty, které se do kategorie Go Green taky hodí a už byly realizovány dříve ;-)

Green Monster smoothie - recept ZDE
Zmrzlina z čaje Matcha - recept ZDE
Hangover smoothie proti kocovině - recept ZDE

Go Green!! :))

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla