neděle 5. ledna 2014

Dýňový koláč s meruňkami (bezlepkový)

Ano, vím, že dýňový koláč je spíš záležitost podzimní - ale ruku na srdce, k nám ještě letos zima ani nepřišla. Minulý týden si manžel na procházce pochutnával na nanuku, a včera jsme ve městě potkali dvě děcka na kolečkových bruslích - to se normálně v lednu nevidí :D Každopádně naše šedivé dny potřebují něčím prozářit, a na to se perfektně hodí dýňový koláč.

Tento recept je vlastně jakýsi takový hybrid z asi 4 receptů, ale uvedu tu 2 hlavní inspirace. Zaprvé, krusta tohoto koláče je bezlepková, a inspirace přišla ze stránek Gluten Free Goddess (aaaah super stránky!) ZDE.
A druhá nejvýznamnější inspirace pochází z českého blogu Šárčina škola vaření ZDE - odtud jsem převzala nápad "oživit" koláč meruňkami a oříšky, ale v podstatě to ani nebylo potřeba, chuť vůbec nebyla mdlá. Možná proto, že jsem použila muškátovou dýni, to pyré jsem ujídala po lžících :)


Na krustu (forma o průměru 28 cm):
3/4 hrnku strouhaného kokosu
1 hrnek pekanových ořechů - možno nahradit vlašskými, ale jen částečně, nebo přidat cukr
menší hrst lískových ořechů
1/2 hrnku rýžové mouky
70g másla (případně přidat pokud směs nebude dostatečně držet pohromadě)
2-3 lžíce cukru

Na náplň:
2 hrnky dýňového pyré (muškátová dýně nebo Hokkaido)
3 vejce
5 lžic javorového sirupu
2 vrchovaté lžičky medu
1/3 hrnku kokosového mléka
(2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchané v trošce kokosového mléka)
1 lžíce mandlového nebo jiného oříškového másla (nemusí být)
cca 1 vrchovatá lžička perníkového koření
1/2 lžičky skořice
1 lžička mletého zázvoru
špetka (mořské) soli
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
2 lžíce zakysané smetany

směs ořechů + meruňky (já použila lískové ořechy a pekanové ořechy a sušené BIO meruňky z DM drogerie)

1. Pokud nemáte dýňové pyré předpřipravené třeba v mrazáku, tak jako první krok si připravíme pyré. Dýni rozkrojíme a vyčistíme od semínek. Rozkrojíme zhruba na 6 kousků a dáme péct do trouby na 200° asi hodinu. Potom z dýně sloupneme či odřežeme slupku a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Na formu o průměru 28 cm budeme potřebovat 2 hrnky tohoto pyré, zbytky můžeme zmrazit.

2. Dalším krokem bude krusta. Rozmixujeme společně kokos, ořechy, cukr a rýžovou mouku. Pokud máte foodprocessor, můžete přidat máslo a dokončit krustu. Nicméně já sypkou směs přesypala do mísy a máslo zašlehala ručním šlehačem. Měla by se vytvořit hrudkovitá hmota.
Dno formy vyložíme pečicím papírem a směs rukou namačkáme na dno a na strany formy.


3. Pečeme uprostřed trouby na 180° asi 10-15 minut. Pokud nepotřebujete, aby krusta byla bezlepková, můžete klidně použít standartní recept na koláčové těsto. Ale tato ořechová krusta se k dýňovému koláči perfektně hodí chuťově, takže doporučuji tuto! :)

4. Všechny ingredience na náplň smícháme v míse a chvilku šleháme. Co se týče dávkování koření, je to spíše individuální. Já jsem použila perníkové koření, skořici, zázvor a muškátový ořech.



5. Předpečenou krustu posypeme meruňkami a oříšky (příště bych možná zkusila jen meruňky, protože oříšků je dost už v krustě) a zalijeme připravenou náplní. Pečeme na 180° cca 40 minut.

Já pekla déle, asi 50-55 minut, a bohužel se mi po vytažení z trouby vytvořila na povrchu prasklinka, která se do rána rozrostla :( Což ale na chuti nic nemění! :) Příště budu péct 40 minut a mělo by to být OK!


Pumpkin pie je výborný na projasnění šedivého podzimního/zimního dne! A jelikož jsem tak trochu perfekcionistka, tak určitě nebude trvat dlouho, a znovu upeču dýňový koláč, tentokrát bez prasklin :)

Dobrou chuť!

Jakým jídlem bojujete proti podzimním chmurům?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla