sobota 28. prosince 2013

sobotní smoothie: Bojovník proti kocovině/ Hangover smoothie


Silvestr se kvapem blíží, a tak si myslím, že následující post se bude mnohým z vás hodit. I když - nechápu obecné silvestrovské/novoroční nadšení, popíjení a očekávání, že následující rok prostě musí být lepší než ten předchozí... ale co už :) Můj názor je, že alkohol škodí, není ani chutný většinou, mění lidské chování velmi negativně.. Takže asi tak, not a big fan of alcohol. Někdy člověku přijde, že je v pohodě, ale pak to najednou udeří... Tenhle smoothie jsem nazvala "Bojovník proti kocovině prostě proto, že obsahuje všechny potraviny, které by měly pomoct zmírnit příznaky kocoviny a vyrovnat elektrolyty v těle - zas až tak těmto procesům nerozumím, ale tohle je vysvětlení, které jsem našla na internetu: 

"Elektrolyty jsou soli, které jsou rozpuštěné v krevních tekutinách. Většina minerálů proudí tělem ve formě elektrolytu přenášejícího elektrické impulsy. Jsou to kladně nabité elektrony, to jsou ionty mající méně elektronů. Elektrolyty jsou kationty a vytvářejí zásadité prostředí, tedy odkyselují. Znamená to, že dostatek minerálních látek v těle ve formě elektrolytů, je schopen vytvářet zásadité prostředí, odkyseluje organismus."

Do jaké míry je to pravdivé, to může potvrdit snad jen někdo, kdo tomu rozumí, případně budu moc ráda, pokud mi někdo doporučí knížku, která popisuje všechny tyto reakce v těle, včetně metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin, a to pro laiky vhodným způsobem :) 


 Ano, smoothie proti kocovině je v půllitru Pilsner Urquell ;-) V tomhle půllitru snad nikdy ještě nebyl alkohol :D

Alkohol organismus překyseluje, a to není dobře. Tento smoothie by měl zmírnit kocovinu, trochu uklidnit (nebo přinejmenším nepodráždit) žaludek na vodě. Silně doporučuju použít rostlinné mléko, klidně i koupené - ale určitě ne kravské mléko, které je hůře stravitelné.

Na zhruba 1 litr smoothie potřebujeme:
2 zralé banány
1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka (mandlové/rýžové/sojové - já použila domácí lískooříškové mléko, recept přidám)
1/2 hrnku nakrájených jahod nebo aspoň šťávy z jahod (měla jsem šťávu z domácích mražených jahod)
1 lžička goji - nemusí být
1/4 hrnku mandlí (loupaných nebo neloupaných), klidně i víc podle chuti
3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (mají i docela dobrý a levný v DM drogerii)
2 lžíce strouhaného kokosu
2 lžičky mladého ječmene - nemusí být, chápu, že to asi většina z vás nemá doma - ale jsou to jen další vitamíny a minerály, které tělo po alkoholovém večeru potřebuje doplnit - info a odkaz níže!
1 velký list kapusty nebo 1 hrst čerstvého špenátu

Smíchejte všechny ingredience a rozmixujte. Pijte pomalu, postupně. Netvrdím, že je to zázrak, po kterém budete zase skákat jako smyslů zbavení, ale určitě to vašemu tělu pomůže dostat se "zpět na nohy". :)



Mladý ječmen, který používám:  (vážně doporučuju, pokud máte problémy se zažíváním, nebo prostě jen do sebe potřebujete dostat víc vitamínů)


Oficiální stránky ZDE.

Přeji hezkýho, pokud možno nealkoholovýho silvestra! (vždyť je to den jako každej jinej...)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla