pátek 25. října 2013

Marriage 101

101 je kód pro "začátečnické" kurzy na univerzitě. Takže podle názvu asi poznáte, o čem dnešní blogpost bude. Manželství je pro mě (hm, pro nás oba) nová věc. A i když jsme nějakou přípravou prošli, několik knížek přečetli a slyšeli spoustu rad, tímhle si každý prostě musí projít na vlastní kůži.

Už jsme svoji 4 měsíce, wow! Uteklo to strašně rychle, člověk chodí do práce, pak je konečně víkend, ale vzápětí zase do práce.... však to někteří znáte. Chtěla jsem si častěji do deníku zapisovat postřehy právě z tohoto raného období manželství, ale bohužel nestíhám psát tak často, jak bych chtěla.

Takže aspoň pár postřehů, co jsem se naučila a co se pořád učím:

  • Jsem manželka - a jako manželka, která se snaží přijímat tuto roli danou od Boha, se mimojiné učím domácím pracem. Není to jako u rodičů doma, kdy si vysaju a utřu prach v pokojíku, a je hotovo :) Udržovat byt relativně uklizený je docela věda zatím - ale manžel pomáhá, to je fajn!
  • Můžu manžela naučit něco vařit, ale stejně bude drtivá většina vaření na mě. Kuchyně je moje!
  • Manžel se potřebuje odreagovat po práci - ať už sportem nebo playstationem nebo LoLkem - je důležité dát mu trochu prostoru.
  • Verš z našeho svatebního oznámení je pravda (ne že bych o tom předtím pochybovala): Nestaví-li dům Hospodin, marně se namáhají jeho stavitelé. Žalm 127:1
    Když některý z nás nemá zrovna dobré období s Bohem, ten druhý to pocítí. Když nemám lásku od Boha, nemám co předávat dál svému manželovi (a to platí i pro něj).
  • Date night je strašně fajn věc!!
  • Asi nejromantičtější věc z posledních měsíců - vzkazy na zrcadle <3 Je sranda vzkaz luštit druhý den, když se sprchujete a zjistíte, že "tam něco je připsaný!" :) S Ivem jsme šli na badminton a mně se stráášně nechtělo, protože je to pozdě. Ale šla jsem, a nakonec mě to i bavilo. No a vzápětí jsem našla na oroseném zrcadle roztomilý motivující vzkaz.. A naplnila mě taková hrdost, a radost!
  • Láska (mimojiné) je, když vám manžel ochotně na záchod přinese pětisetstránkovou bichli, i se zápisníkem a propiskou, protože voláte, že "to bude na dýl" :D :D
Myslím, že i můj manžel se za ty 4 měsíce naučil nebo stále učí nějaké nové věci (schválně, jestli na tohle od něj dostanu nějakou reakci :) )
  • Když je spokojená manželka, je spokojený i on.
  • Zdravé jídlo může být chutné jídlo (a nebo taky někdy nemusí, budeme si pamatovat dýňovo-řepovou katastrofu :D).
  • Manželka potřebuje vždy vědět, že ona je pro něj nejdůležitější. Důležitější než koníčky, kamarádi, práce. To ovšem neznamená, že spolu budou trávit všechen volný čas.
  • Když nastanou neshody a pláč, NIKDY nikdy nebouchnout dveřmi. Přemoct se a obejmout ji. A v klidu si promluvit.
  • Prkýnko se sklápí dolů. Vždycky. Tak to prostě je :D
  • Když každý sedíme u svého noťasu a občas spolu prohodíme slovo, to FAKT neznamená, že spolu trávíme čas. :)
No, je to docela fajn zvykat si na společné bydlení... a vlastně společné všechno! Díky Bohu máme oba dobrou práci, jsme relativně zdraví, máme kolem sebe spoustu fajn lidí a kamarádů, se kterými rádi trávíme čas... Tak to jsou naše první měsíce!


_________________________________________________________________________________

101 is the code for introductory college courses. So you´ll probably know from the title what today´s blogspot´s gonna be about. Marriage is new for me (well, for both of us). And even though we went through some premarital counselling, read several books and heard lots of advice, everybody has experience this on their own.

We´ve been marriend for 4 months now, wow! Time passes so fast, one goes to work, then weekend finally comes, then another work week... some of you know this! I wanted the journaling time more often to write observations from this early period of our marriage but I simply do not write as often as I would like to.

So here are some of my observations, things I´ve learnt or have been learning:
  • I am a wife - and as a wife accepting her role given from God, I´ve been learning, besides other things, to do the household chores. And it´s not like at my parents´ house, where I used to vacuum and dust the furniture just in my room :) Keeping the whole apartment cleaned up is quite hard - but my husband helps a lot, that´s great!
  • I can try to teach my husband to cook some meals, but the majority of cooking and baking will be my responsibility. Kitchen is my area!
  • My husband needs to relax after work for a while - by playing sports, playstation games or League of Legends - it´s important to give him some space to do that.
  • Our wedding invitation Bible verse is true (not that I doubted before): Unless the Lord builds the house, the builders labor in vain. Psalm 127:1.
    If one of us does not spend time with God, the other one will experience it soon. If I do not receive the love from the Lord, I do not have love to pass on to my husband (and it works both ways).
  • Date night is awesome invention!!
  • Probably the most romantic thing during these first months - notes on the mirror <3 It´s fun to decode the notes the next day when you shower and notice that "there are some words added"! :) Ivo and I went to a badminton game and I didn´t want to go because it was late evening. But I went anyway and I even enjoyed it. And after my shower I found a cute and motivational note on the wet mirror - I was filled with pride and joy!
  • Love (beside other things) is when your new husband willingly brings you a 500-page heavy book, a journal and a pen when you´re sitting on a toilet, screaming that "it´s gonna be a while"! :D :D
 I think my husband has learnt and still has been learning some new stuff too during these 4 months (see if I get a feedback to this:) )

  • When a wife is happy, a husband is happy too.
  • A healthy meal can be a delicious meal (or not - we will remember the pumpkin-beetroot disaster :D)
  • A wife always needs to know she´s the most important person for her husband. More important than hobbies, friends or work. That does not mean that they will spend every second together.
  • When disagreements and crying comes, NEVER never slam the door. Deny yourself and hug your wife. And let´s talk.
  • A toilet seat goes down. Always. That´s the way it is! :D
  • If we both sit in the living room and stare at our own laptops, that REALLY does not count as spending time together. :)

[: papája :]
 

2 komentáře:

  1. Pěkné shrnutí a zamyšlení! :) Jsme taky na začátku (teď to bylo půl roku) a je krásné se učit být manželkou a manželem...

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji! Souhlasím, je to krásné :) někdy těžké, někdy dost vtipné, ale určitě krásné! :) Ať vám Bůh dává sílu a lásku k sobě navzájem!

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla