čtvrtek 17. října 2013

Domácí zázvorový sirup/ Homemade ginger syrup





Nastává doba posmrkaných kapesníků a teplých ponožek, pro mě je to spíš doba zázvorového čaje. Málokomu asi tento čaj opravdu chutná – nicméně nemůžeme popřít, že zázvor je dost dobrá potravina, zvlášť v zimě. Zabíjí totiž bacily o sto šest.

Úplně náhodou jsem narazila na recept na zázvorový sirup – nikdy předtím jsem o zázvorovém sirupu neslyšela. A jelikož jsme nedávno s mužem byli oba takoví dva usmrkanci s rýmičkou, tak jsem se rozhodla tento sirup vyzkoušet.

Ingredience:
1 kg cukru (nerafinovaného třtinového – má to takhle hezčí zlatavou barvu)
150-160 g oloupaného zázvoru
cca 500 ml vody (může být i trošičku víc)
šťáva z 1-2 citronu (podle chuti)

     1. Oloupaný zázvor nakrájíme na tenké plátky, smícháme s cukrem, zalijeme vodou, a přivedeme k varu.
     2. Když směs začne vařit, přepneme na menší stupeň a necháme probublávat cca 25 minut. Občas zamícháme.
3. Poté odstavíme z varné desky a až sirup trochu zchladne, přilijeme citronovou šťávu (kdybychom to udělali když je sirup horký, teplo zničí všechny živiny z citronu).
      4. Až sirup úplně vychladne, přes cedník přelijeme do sklenice.
      5. Zbylé plátky zázvoru nevyhazujeme – můžeme dát do malé skleničky, zalít sirupem, aby nebyly na suchu, a použít na zázvorový čaj, do pečení nebo ukusovat jen tak.



Hrnec zakrytý pokličkou doporučuji hlídat – mně to „uteklo“ a opravdu bych vám nepřála tu spoušť – zadýmená celá kuchyň, smrad, sladký sirup měnící se na hnědý lepkavý karamel a posléze na tvrdou černou hmotu. To budu z desky seškrabovat ještě tak měsíc! :D


ENGLISH  RECIPE
1 kg sugar (brown cane sugar)
150-160 g peeled ginger
0,5 l water (or a little bit more)
juice from 1-2 lemons

     1. Cut the peeled ginger into thin slices. Put it into a cooking pot, add sugar and water, and bring to a boil.
     2. When it hits the boiling point, turn the cooker on low and let it „bubble“ for about 25 minutes. Stir it occasionally.
     3. Next, put the cooking pot with the syrup away from the cooker and let it cool. Then add lemon juice (do not add lemon juice while the syrup is still hot, it would destroy the nutrients from lemon)
     4. When the syrup is at room temperature, pour it into a jar through the strainer (to catch the slices of ginger).
     5. Do not throw away the slices of ginger. You can put in into another jar, pour it over with a little bit of syrup to stay moist, and use it for ginger tea, or even for baking or cooking. 

      

     A důkaz, že je tenhle sirup opravdu fajn? Během 2 týdnů všechny 4 skleničky a zbytek první várky pryč. Buď spotřebováno, nebo rozdáno jako dárek :) S manželem si tímhle sirupem sladíme snídani (rýže s ovocem a mandlemi), taky čaje, já i bílý jogurt, a taky ho používám při pečení. Takže dejte zázvoru šanci!
   
     Ať chutná!

     [: papája :] 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla