čtvrtek 13. prosince 2012

Thumbprint cookies, sušenky ideální k čaji

POMERANČOVÉ  THUMBPRINT COOKIES

Thumbprint cookie, to znamená doslova "sušenka s obtiskem palce", a i když v mnoha receptech je, že ten důlek se má dělat koncem od vařečky, tak nejrychlejší a nejhezčí výsledek stejně způsobil můj prst :D Takže během tvarování sušenek neolizovat prsty a hurá do toho!


Na těsto:
230 g Hery 
1/2 hrnku cukru (pískový)
2 žloutky
1 lžička vanilkového nebo mandlového extraktu (s mandlovým opatrně)
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (část možno nahradit hladkou moukou - v originálním receptu je "all-purpose flour")
1/2 lžičky soli

Na pomerančovou náplň:
1/3 hrnku pískového cukru
1 lžíce hladké mouky
1 vejce
1-2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
1 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
1/8 lžičky soli (prostě trošku soli :D )

 Z ingrediencí vytvořte těsto (teď si nemůžu vzpomenout, jestli jsem těsto dělala mixérem nebo na vále.. ale asi oběma způsoby, po přidání mouky bylo na můj mixér určitě moc hutné) a nechte alespoň hodinu vychladit v lednici.

Mezitím si můžete udělat pomerančovou náplň. Jako náplň můžete dát v podstatě jakoukoli marmeládu (takové ty tuhé džemy ale nejdřív rozhřát v mikrovlnce, aby to bylo tekuté!!). Já minule do těsta přidala kakao, takže jsem měla půlku tmavých a půlku světlých cookies. Kromě marmelády by se jako náplň mohla dát i čokoláda, nebo oříšky. 

Z těsta lžičkou odebírejte těsto, udělejte z něj kuličku, tu mezi dlaněmi mírně rozplácněte a položte na plech. Prstem opatrně a pomalu vytvořte uprostřed důlek. Během stlačování je okraje placky mají tendenci praskat, tak na to pozor. Jakmile máte plný plech sušenek s důlky, je čas péct. Do trouby vyhřáté na 180° dejte plech asi na 10 minut. Sušenky se nafouknou trochu a důlky zmenší. Po těch 10 minutách plech vyndejte, koncem vařečky nebo (pro ty odvážnější) prstem znovu vytlačte důlky do sušenek, a lžičkou do nich nalijte pomerančovou náplň. Znovu dejte do trouby a pečte dalších asi 10 minut. 

Je důležité nechat sušenky předpéct a náplň do nich dát až po těch 10 minutách. Pokud tam tu náplň dáte hned, tekutá náplň vyteče - ano, zkazila jsem takhle celý jeden plech, protože jsem chtěla ušetřit trochu času :D Takže fakt, nechte předpéct :)


Sušenky jsou měkké, dobré, lze uplatnit fantazii a momentální chutě :) A nejsou tak sladké jako vánoční cukroví! Takže přeji dobrou chuť.

[: papája :]



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla