pátek 8. června 2012

Domácí chléb č.1


Máte rádi domácí chleba? Zkoušeli jste vůbec někdy péct jej doma nebo kupujete v obchodě? Vím, že normální pracující žena asi nemá čas, aby denně pekla chleba doma, ale aspoň dvakrát za týden by to docela šlo... myslela jsem si kdovíjak dlouho to trvá a jak je to složitý upéct chleba, ale je to v pohodě :) Těsto je za chvilku, akorát zabere čas to kynutí (dohromady asi 2 hodiny minimálně - aspoň u mě). 
Super je, že když upečete doma vlastní chléb, víte přesně, co v něm je a nepotká vás snad žádné nepříjemné překvapení v podobě hmyzu apod. A další vedlejší efekt je, že krásně provoní byt :) 
Takže, hledala jsem nějaký fajn recepty, a v rámci státnicové prokrastinace upekla tuto verzi:

Ingredience: 
350 g bílé hladké mouky (normálně bych dala celozrnnou, ale nemám ji momentálně doma)
150 g žitné chlebové mouky
1,5 lžíce oleje
1,5 lžíce octa
1 lžička cukru
2 lžičky soli
1 balíček droždí (na 500 g mouky)
350 ml vlažné vody
+ 2 hrsti slunečnicových semínek a lžíce sezamových semínek dovnitř + sezamová semínka na posypání
+ osolené mléko nebo osolená voda na potírání 

1. Mouky smícháme s droždím, cukrem, solí, olejem, octem a semínky.
2. Přidáme vlažnou vodu a několik minut těsto hněteme pomocí vařečky dokud nevidíme, že suroviny jsou zapracovány. 
3. Necháme asi hodinu kynout v míse. (Tip: nechat kynout v teplém prostředí - já jsem na elektrickou plotýnku dala kovový napařovák na knedlíky, na to mísu s těstem a zapla na nejmenší stupeň - ale musí se to hlídat, nenechat na teple celou dobu!!!)
4. Až těsto nakyne, přendáme ho z misky na plech s pečicím papírem. Vytvarujeme jak chceme a necháme ještě asi půl hodinky kynout. Připravený bochník potřeme osoleným mlékem (nebo vodou), poyspeme sezamovými semínky a můžeme začít péct!
5. Pečeme na 220° prvních 15 minut, poté na 175° dalších asi 40 minut. V průběhu můžeme ještě potřít mlékem.
6. Hotový chléb vyndáme z trouby a necháme zchládnout. Je opravdu výborný, s křupavou kůrkou :) Tak přeji dobrou chuť :-P



Odkaz na původní recept tady: http://recepty.vareni.cz/seminkovy-chleb/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla